Ancak sektör temsilcileri, özellikle Mayıs ve Haziran aylarında görülen yağışların, verim kayıplarını büyük ölçüde telafi edebileceğini öngörüyor.
Don zararı ve kurak geçen sezon nedeniyle buğday üretiminde yaklaşık %10’luk bir azalma beklendiğini ifade eden sektör yetkilileri, özellikle İç Anadolu, Orta Anadolu, Karadeniz, Marmara ve Ege Bölgelerinde yağışlarla birlikte verim artışı yaşanabileceğini vurguluyor.
“Türkiye buğdayda kendine yeterli”
Hububat Tedarikçileri Derneği (HUBUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Erbap, buğday hasadının Adana’da başladığını hatırlatarak, “Don zararı ve kuraklık nedeniyle üretimde düşüş bekleniyor. Ancak Mayıs ve Haziran yağışları, verimi artırabilir ve kayıpları azaltabilir” dedi.
Türkiye’nin buğdayda kendi kendine yeterli olduğunu belirten Erbap, “İhracat yapıldığında yeterli ürün olmayabilir ama dahilde işleme rejimiyle ithalat yapılıyor. Geçmiş yıllardaki gibi ürün elde edilirse, sadece ithalatla ihracat yapılabilir ve sorun yaşanmaz. Ayrıca Toprak Mahsulleri Ofisi’nin elinde yeterli stok bulunuyor” diye konuştu.
“Depolama kapasitesi yeterli”
Türkiye’nin son 10 yılda lisanslı depoculuk alanında önemli ilerleme kaydettiğine dikkat çeken Erbap, mevcutta yaklaşık 12 milyon ton lisanslı depo kapasitesi bulunduğunu, bu rakamın 3 yıl içinde 15-20 milyon tona ulaşmasının beklendiğini aktardı. “Buğday uzun süre depolanabilen bir ürün. Depo kapasiteniz varsa stok taşıyabilirsiniz” ifadelerini kullandı.
TUSAF: Un ihracatında liderlik devam etmeli
Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Mehmet Mesut Çakmak ise sektörün sahadan veri toplanarak oluşturulacak bir üretim veri tabanına ihtiyaç duyduğunu belirtti. “Arkadaşlarımız sahada verileri toplayacak ve üç ayda bir değerlendirme yapacağız” dedi.
Un ihracatında bu yıl 3 milyon ton hedef belirlendiğini kaydeden Çakmak, “Un ihracatında şu an bir yasak yok. Bu yıl da dünyada lider olacağız. En büyük pazarımız Irak; tekrar kapılar açıldı. Umuyorum ki ihracatta bu yıl bir aksama yaşanmaz” değerlendirmesinde bulundu.
Buğday üretiminde bu yıl bazı sıkıntılar yaşansa da, yaklaşık 18,5 milyon tonluk üretim hedefleniyor. Sektör temsilcileri, Mayıs yağışlarının bu hedefe ulaşmada belirleyici olacağı görüşünde.
www.tarimdasondakika.com