Güncel

Çiftçilerin Borçlarını Yeniden Yapılandırmasını İsteniyor

Kahramanmaraş’ta meyve bahçeleri ciddi zarar görmüş; bazı bölgelerde zararın %100’e ulaştığı belirtiliyor.

Türkiye’de son günlerde etkili olan zirai don, sebze ve meyve bahçelerinde “tarihin en büyük” tahribatına yol açtı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kahramanmaraş’ta yaptığı inceleme gezisinde bahçelerde dalların kuruduğunu, meyve ağaçlarının gövdelerinin zarar gördüğünü söyledi.

Bayraktar, özellikle kayısı, kiraz, ceviz, Antep fıstığı, badem, elma ve üzüm bahçelerinde zararın yüzde 100’lere ulaştığını belirterek, “Tarihimizin en büyük afetlerinden birini yaşıyoruz” dedi. Afetin etkilediği bölge çiftçileri, neredeyse hiç mahsul alacak kalmayacağını, ağaçların yeniden bakım ve onarım sürecine girmeden ekime dönmelerinin mümkün olmadığını vurguluyor.

“Faizsiz yapılandırma hayatî”
TZOB Başkanı Bayraktar, zor durumdaki üreticilerin bir an önce nefes alması için kamu bankaları ile Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçların faizsiz olarak yeniden yapılandırılmasını talep etti. Çiftçilerin hem ayni hem de nakdî kredilerde önemli yük altında olduğunu söyleyen Bayraktar, “Üreticilerimiz bu yıl para kazanamayacaklarının farkında; borçlarını ödeyemeyeceklerini söylüyorlar. Bu nedenle acil düzenleme şart” diye konuştu.

Hızlı yardım çağrısı
Bayraktar, “Biz üretimden kopmak istemiyoruz, bahçemizde kalmak, zarar gören ağaçlarımıza bakım yapmak istiyoruz” mesajını verirken, devletin sağlaması gereken ayni ve nakdî yardımların da ivedilikle çiftçiye ulaştırılmasını istedi.

Tarım sektörü temsilcileri, don felaketinin etkilerinin yalnızca bu sezonla sınırlı kalmayacağını; ağaçların uzun vadeli verimliliğinin düşmesi, ekosistemdeki dengenin bozulması ve bölgesel ekonomik kayıpların katlanarak artması riskine dikkat çekiyor. Çiftçilerin borç yükünün hafifletilmesi ve zarar gören bahçelerin acil onarımı, hem bölgesel kalkınma hem de ulusal gıda güvenliği açısından kritik görülüyor.

www.tarimdasondakika.com