MALATYA – Türkiye'nin yaş kayısı üretiminde lider konumda olan Malatya'da, geçtiğimiz günlerde meydana gelen zirai don felaketi, bölgedeki kayısı bahçelerinde büyük zarara yol açtı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Malatya’da gerçekleştirdiği incelemelerde, don olayının etkilerinin gözle görülür boyutta olduğunu ve kayısı ağaçlarının ciddi hasar aldığını açıkladı.

Bakan Yumaklı, hasarın giderilmesi ve ağaçların gelecek yıl yeniden meyve verebilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı ile Malatya Valiliği tarafından çalışmalar başlatıldığını belirtti. Zirai donun etkilediği bölgelerde üreticilere yönelik eğitimler de planlanıyor.

Tüm Ağaçlar Zarar Gördü

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Kılınç, zirai dondan en çok etkilenen ilin Malatya olduğunu vurguladı. “Malatya’da yerel değil, genel bir zarar oluştu. Yani bütün ağaçlarımız hasar gördü,” diyen Kılınç, kayısının yetiştirildiği Malatya, Elazığ, Kahramanmaraş ve Sivas’taki yaklaşık 13 milyon ağacın tamamının zarar gördüğünü kaydetti.

Kılınç, “Şu an hiçbir ağacımızda ürün yok. Hasar oranımız yüzde 100,” diyerek durumun ciddiyetine dikkat çekti.

Türkiye Kayısı İhracatında Lider

Türkiye, yıllık yaklaşık 750 bin ton yaş kayısı üretimiyle dünyada ilk sırada yer alıyor. Ancak yaşanan felaket, dış ticareti de tehdit ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, kayısı ihracatı 2020–2024 döneminde toplam 329,3 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde en fazla ihracat 179 milyon dolarla Rusya’ya yapıldı.

2023 yılında ise ihracat, bir önceki yıla göre yüzde 20,4 artarak 70,6 milyon dolara ulaştı.

Üreticiye Destek Çağrısı

Zarar gören üreticilere yıllık üretim maliyetlerinin karşılanacağının duyurulmasının olumlu karşılandığını belirten Kılınç, “Üreticilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçları için düzenleme yapılması gerekiyor. Bölgemize pozitif ayrımcılık istiyoruz,” ifadelerini kullandı.

Malatya’daki üreticiler, destek paketlerinin hızla devreye alınmasını ve önümüzdeki sezon için hazırlıkların şimdiden yapılmasını bekliyor.

Tarım İle Uğraşanların  Yaş Ortalaması 59'a Çıktı Tarım İle Uğraşanların Yaş Ortalaması 59'a Çıktı

www.tarimdasondakika.com