2024-2028 yıllarını kapsayan yeni Konya Ovası Projesi (KOP) Eylem Planı ile bölgede kuraklığın etkisini azaltacak sulama projeleri hayata geçirilecek. Manastır Vadisi'nde yeni bir turizm destinasyonu oluşturulması çalışmaları hızlandırılacak. Ayrıca, silisyum saflaştırma yoluyla güneş pilleri üretilecek ve Konya-Karaman-Mersin Sanayi ve Ticaret Koridoru devreye alınacak.
170 Milyon Metreküp Su İlave Edilecek
Plan kapsamında, bölgeye 170 milyon metreküp suyun ilave edilmesi hedefleniyor. Ayrıca 173 bin hektarlık alanın sulama altyapısında rehabilitasyon yapılması, sulanan alan miktarının 64 bin 472 hektar artırılması ve yer altı su seviyesindeki düşüşün durdurulması amaçlanıyor. Yer altı sularının üzerindeki baskının azaltılması için kuru tarımdan sulu tarıma geçiş sağlanacak ve gelir artırıcı bitki desenleri uygulanacak.
Su Kayıpları Önlenerek Verimlilik Artırılacak
Yeni eylem planı kapsamında, sulama teşkilatları kurulacak ve havzalar arası su paylaşımı teşvik edilerek tarımsal üretimde sürdürülebilirlik sağlanacak. Çumra ve Ova Sulama Birlikleri sahalarında büyük su kayıplarına neden olan açık toprak kanalların beton sızdırmazlık ile yenilenmesi planlanıyor. Bu sayede yılda yaklaşık 600 milyon metreküp suyun tarıma kazandırılması hedefleniyor. APA Barajı Sulaması Kanal Rehabilitasyonu Projesi'nin hızla tamamlanması planlanıyor.
Hayvancılık Altyapısı Güçlendirilecek
Hayvancılığın geliştirilmesi amacıyla modern hayvan pazarları, kesimhane tesisleri ve hayvan parkları kurulması planlanıyor.
Rekabet Gücünü Artıracak Yatırımlar
KOP Bölgesi'nin sahip olduğu potansiyelin değerlendirilmesi amacıyla tarımdan sanayiye, turizmden üniversitelerin ihtisaslaşmasına kadar birçok yatırım hızlandırılacak. Kırsalda yaşayan vatandaşların örgütlenmesi, ürün dağıtım kanallarının iyileştirilmesi, markalaşma ve pazarlama gibi konulara destek sağlanarak tarımsal değer zincirleri güçlendirilecek.
Manastır Vadisi'nde Turizm Destinasyonu
Bölgenin kültürel mirasının tanıtılması amacıyla çalışmalar yürütülerek Manastır Vadisi'nde yeni bir turizm destinasyonu oluşturulacak. Nasreddin Hoca Dünya Mizah Köyü Projesi ile Akşehir'de bir mizah kümelenmesi oluşturulması hedefleniyor. Ayrıca, Mustafapaşa Turizm Uygulamaları Projesi ile bölge turizm sektörünün önemli merkezlerinden biri haline getirilecek.
Buharlı Trenle Nostaljik Turlar
KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Necmettin Erbakan Üniversitesi iş birliğiyle, Konya'da Çumra-Akşehir hattının bir bölümünde buharlı vagonlarla nostaljik turlar düzenlenmesi planlanıyor.
Sanayi ve Ticarette Büyük Adımlar
Sanayi alanında, Konya-Karaman-Mersin Sanayi ve Ticaret Koridoru oluşturularak bölgenin ticaret potansiyeli artırılacak. Savunma sanayisinde ise Huğlu ve Üzümlü silah sanayisinde katma değeri artırmaya yönelik projeler yürütülecek. Silisyum saflaştırma araştırma projesiyle yüksek saflıkta güneş pilleri üretimi hedefleniyor.
KOP Eylem Planı çerçevesinde jeotermal potansiyelin değerlendirilmesine yönelik adımlar da atılacak.
www.tarimdasondakika.com